Actualitat, Societat 15 març 2016 Sergi Anson
rtvvilafranca.cat
DIARI MULTIMÈDIA DE L'ALTA PENEDÈS

“TREBALL SOCIAL EN XARXA” MOSTRA AL CLAUSTRE DE SANT FRANCESC ELS 15 ANYS DE TREBALL COORDINAT DEL GRUP DE TREBALL SOCIAL DE L'ALT PENEDÈS

Des de l’any 2000 els treballadors i treballadores socials de l’Alt Penedès, tant dels serveis públics com de les entitats que treballen en aquest entorn es van coordinar i treballar plegats amb la creació del Grup de Treball Social de l’Alt Penedès.

Ara, després de celebrar el passat 2015 els seus quinze anys de funcionament, volen mostrar amb una exposició que es pot visitar fins a finals d’aquest mes al Claustre de Sant Francesc experiències que fan visible el seu treball en xarxa.
Sònia Campos, treballadora social dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Vilafranca explica que al llarg d’aquests anys han organitzat sessions de treball i jornades de formació, a banda de coordinar-se entre els diferents serveis i mirar d’oferir una atenció més transversal als usuaris.
El grup de treball social acostuma a reunir-se un cop al mes, i consideren que el fet de treballar amb xarxa provoca un efecte multiplicador de l’esforç i atenció que fan els diferents serveis. Maria Cànovas, treballadora social dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Vilafranca explica que en l’exposició es recullen experiències de treball en xarxa de diferents programes d’atenció tant de serveis social de la comarca com de fora de l’Alt Penedès.
L’exposició, que s’ha inaugurat aquest dimarts coincidint amb el dia internacional del treball social, ha estat inaugurada per el tinent d’alcalde de l’Àrea de Serveis a les Persones i Promoció Social, Ramon Zaballa, que ha volgut recordar que cal posar en valor aquesta tasca. Zaballa destacava que si sempre és important el treball social, en moments de crisi econòmica i de valors com l’actual encara ho és més.
L’exposició es pot visitar al Claustre de Sant Francesc fins a finals d’aquest mes de març
VIVÈNCIES D'UNA EXPERIÈNCIA DEL TREBALL SOCIAL COMUNITARI A L'ARGENTINA, A CÀRREC DE Mª ANTÒNIA ROSSELL PUIG
Ha estat una celebració en el Dia Mundial del Treball social a la comarca de l'Alt Penedès amb assistència a l'acte positiva dels professionals de l'àmbit social.
La presentació de l'acte ha estat duta a terme per Sònia Campos (treballadora social a Regidoria de la Gent Gran a l'Ajuntament de Vilafranca de l'Alt Penedès) i ha donat la paraula a MªAntònia Rosell (treballadora social al Consell Comarcal de l'Alt Penedès).

Mª Antònia Rosell ha realitzat una comunicació aportant la seva experiència com treballadora social comunitaria a l'Argentina, concretament al Movimineto Campesino de Santiago del Estero (2005 a 2015). Ha volgut matitzar que parla de vivències perquè són experiències amb el cor. (2005 a 2015)
Ens ha donat a conèixer dades geogràfiques i de població de la regió d'Argentina, apropant-nos a una realitat socioambiental que fa reflexionar.
L'àmbit d'acció en el Movimiento Campesino a Santiago del Estero és en:
  • La lluita per la terra i les condicions de vida de les famílies
  • La sobirania alimentària
  • La reforma agrària integral i popular
L'actuació, sobretot, ha estat en relació a la salut però per tractar aquest tema s'han de tenir en compte la importància de tots els esmentats anteriorment. Aquesta actuació es troba dins del marc de la lluita pel reconeixement dels drets de les comunitats campesinas indígenas. Aquesta acció és un espai de construcció colectiva i comunitaria del dret a la salut. Es dona a les centrals campesinas del territori. Mitjaçant una organització horitzontal per assamblees que duren 3/4 dies. Prenen acords amb comunicació cíclica. Aquest fet fa realment enriquidor la creació d'espai de construcció colectiva i comunitaria, de fer propi el dret de salut i defensar-lo amb força.
Argumenta que ha estat un treball en: la defensa ferma dels drets de les persones davant d'una total violació de drets humans, per part d'inversors amb interessos econòmics al territori per monocultiu amb us intensiu d'agrotóxics i devastació de boscos; de denuncia del maltractament professional que existeix vers la comunitat indígena; de transmetre el valor del treball inderdisciplinar; de la importància de donar temps; de necessitat de processos, reflexions, diàleg, formació, sensibilització, lluita, principis d'acció, escoltar-se, fer visible que és possible aconseguir canvis amb la força de la comunitat de l'assamblea, empoderar, legitimar, registrar per no perdre el saber popular, planificar conjuntament...
Preguntes que s'han fet a la comunitat i també ens podem fer plegats aquí:
  • ¿Què ens enforteix/sana/fa crèixser a la nostra comunitat i a mí?
  • ¿Què la debilita/emmalalteix/deprimeix?
  • ¿Què no pot faltar a la nostra construcció de salut?

Mª Antònia Rosell ens diu que, els resultats del treball en l'espai de construcció colectiva i comunitaria del dret a la salut, han estat i són noves possibilitats d'acció davant les problemàtiques"

Aquest és un recull d'idees de la comunicació d'en MªAntonia Rosell i Puig, per part de diferents assistents (Y.S; M.C; V.R)

Com ha dit una companya a les xarxes S.C tenint present les paraules de Mª Antonia Rosell "No hem de perdre de vista l'essència del Treball social i la importància dels moments de reflexió...calma, i acompanyar a l'altre respectant el seu ritme"

Agraïments a tots aquells que fant possible poder fer real l'acte del dia Mundial del Treball social. En especial a MªAntònia per donar a conèixer la teva experiència de com el Treball social contribueix per la promoció de la comunitat i sostenibilitat ambiental.

Grup de Treball Social Terriorial Alt Penedès